Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρώνεται καλύτερα;

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε, ένα παιδί που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί;


Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε, ένα παιδί που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί;

Καταρχήν θα πρέπει να δημιουργήσετε τις συνθήκες κατάλληλες για μελέτη.

Πού πρέπει να διαβάζει

Το πιο σημαντικό σε ό,τι αφορά το χώρο στον οποίο μελετά το παιδί είναι να είναι σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διαβάζει τη μία μέρα στην κουζίνα, την επόμενη στο σαλόνι, και την άλλη στο δωμάτιό του. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα γραφείο τακτοποιημένο, καθαρό, με τα απαραίτητα πράγματα πάνω σε αυτό (μολύβια, γόμα, βιβλία, τετράδια κ.λπ.), χωρίς άλλα αντικείμενα ή παιχνίδια που θα αποσπούν την προσοχή του.

Σταθερό πρόγραμμα 
    Ένα σταθερό πρόγραμμα δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί, ενώ παράλληλα δεν αφήνει περιθώρια για να υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ σας.  
    Είναι σημαντικό να μελετά την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα. Καλό είναι, επίσης, να είναι κάποια στιγμή που το παιδί έχει φάει το μεσημεριανό του και είναι σχετικά ξεκούραστο.
    Αποφύγετε τις έτοιμες τροφές, τα γλυκά, τα πατατάκια, τα κρουασάν, τα τηγανητά, τις σοκολάτες κ.τ.λ. Προτιμήστε υγιεινές τροφές, όπως ψάρι, φρούτα, σαλάτες, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, ψωμί με βούτυρο και μέλι. 

Συχνά διαλείμματα 
Είναι πολύ πιθανό το παιδί να μην μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο για πολλή ώρα. Το ζητούμενο είναι να πετύχετε όση ώρα μελετά, να είναι συγκεντρωμένο και αποδοτικό.

    Οπότε, επιτρέψτε του συχνά σύντομα διαλείμματα. Οι μικρές παύσεις από το διάβασμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, αφού δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να κινηθεί.
    Βάλτε όρια στο χρόνο που βλέπει τηλεόραση ή παίζει υπολογιστή - τάμπλετ, καθώς κουράζουν τον εγκέφαλο και προκαλούν εκνευρισμό και δυσκολία στη συγκέντρωση.
    Βοηθάμε τα παιδιά όπου και όταν χρειάζεται, αλλά δεν διαβάζουμε εμείς αντί για αυτά. Η ευθύνη είναι του παιδιού.  
    Μην είστε πιεστικοί. Μην ξεχνάτε πως η πίεση και το πολύωρο διάβασμα το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρουν είναι η άρνηση του παιδιού για τη μελέτη. Ένα παιδί στην ηλικία του Δημοτικού δεν πρέπει να διαβάζει πολλές ώρες.
    Προσπαθήστε να κάνετε την ώρα της μάθησης να μοιάζει διασκεδαστική και ευχάριστη, και όχι καταναγκαστικό έργο! 

Εάν διαπιστώσετε ότι ακόμη και όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες το παιδί εξακολουθεί ακόμη να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού.